fbpx

Den Beskidte side af Vietnam – Hvad Du Aldrig Ser På Billeder

 Uredigeret billede
Uredigeret billede

Forleden postede jeg ovenstående billede på min Instagram profil i en lidt mere redigeret udgave. Måske det ikke lige er til at se, men på dette billede er der væsentligt mere skrald end det billede, jeg postede på Instgram. Til billedet skrev jeg en længere tekst om, at der er et problem med skrald i Vietnam (hvor billedet er taget) og i sydøst Asien generelt. Jeg skrev hvor ked af det, jeg blev over at stå magtesløs på en øde ø i midten af det sydkinesiske øhav, med flere 100 kg. skrald, der var skyllet op på strandenbreden. Og så skrev jeg, at jeg havde fjernet al skrald i redigeringen af billedet, hvilket fik en del til 1) at undre sig over, hvorfor jeg ikke bare postede det uredigerede og 2) hvorfor jeg brugte tid på at fjerne skrald på billedet istedet for, at fjerne det på stranden.

Jeg kan godt forstå, at folk stillede begge spørgsmål, så lad mig lige forklare her! For det første, så stræber jeg altid på, at vise de smukke ting i livet. Jeg kan godt lide æstetik, så det er som regel en poleret side I ser på Instagram. For det andet, så var jeg på ingen måde forberedt på at blive mødt af så meget skrald i Vietnam. Og da slet ikke på en øde Ø. Som I kan se længere nede var der skrald overalt (hvad I ser på billedet er kun få meter ud af en meget lang strækning med lige meget skrald overalt). Jeg vidste simpelthen ikke, hvor jeg skulle gøre af det, da jeg ikke have nogle pose eller taske med mig. Om jeg så havde samlet en håndfuld og taget med mig til den nærmeste havn, så er der desværre ikke et affaldssystem i Vietnam. Så du finder som sådan ikke skraldespande på samme måde, som fx. i Danmark.

Mange elsker Vietnam og Vietnameserne, og generelt havde vi også en skøn tid der! Men jeg må også indrømme at det er det værste sted, jeg har været i forhold til mændgen af skrald, og hvordan befolkningen håndterer det. De virker bare så ligeglade, og vi oplevede ofte hvordan de bare smed om sig med skrald på stranden, på gaden, på motorvejen – OVERALT. Så trist. 

Indtil videre har indlægget 150 kommenterer med folk fra hele verden, der beskriver samme oplevelse rigtig mange steder. Skrald er et GLOBALT problem, og efter at have fået denne side anbefalet, vil jeg nu give anbefalingen videre til jer! 5 Minute Beach Cleanup handler grundlæggende om, at du kan gøre en forskel ved bare at bruge 5 minutter på, at samle skrald op fra stranden. Dét lyder sgu så banalt, men hvor giver det bare god mening! Jeg tager ihvertfald en pose med på min næste rejse til at samle lidt skrald i <3 

2 Comments

 1. Line
  januar 26, 2018 / 6:35 pm

  Ej, jeg er da ærlig talt også lidt chokeret over at du redigerer skrald væk på billeder og ikke lader dine rejsebilleder vise virkeligheden. Så er det jo ikke rejsebilleder – så er det reklame/fantasifotos af noget hvor man kan ende med at blive skuffet.

  Desværre er skrald et stort problem og noget af det der plagede mig mest da jeg rejste.. Det er rigtig trist at se hvor dårligt naturen behandles mange steder.

  • simone moeller
   Forfatter
   januar 27, 2018 / 5:19 pm

   Hej Line,

   Jeg må indrømme, at jeg lige skulle trække vejret en ekstra gang da jeg læste din kommentar. At kalde mine billeder reklame/fantasibilleder, er både spydigt, nedladende og vældigt unanceret. Men jeg går ud fra, at du forventer en form for udmelding, så værsegod.

   Jeg er æstikker og elsker at skabe smukke billeder. Om det er at frame billedet i lige præcis den retning, hvor billedet ser godt ud eller om det er at fjerne skrald på billederne – det er min måde at skabe æstetik på. Mine billed redigeringsprogrammer, er mine værktøjer til at skabe noget der i mine øjne er smukt – på samme måde som 99% af alle andre rejsefotografer. Jeg kan i den forbindelse godt afsløre at der på rejsebilleder bliver redigeret alt fra farver, til lys, hudtone, og ujævnheder for netop at fremhæve det smukke eller skabe en stemning. Er det et fantasibillede? – Det er nok op til den enkelte, at fortolke. Personligt ville jeg kalde et fantasibillede, hvis jeg redigerede ting ind i billedet, der ikke var der i forvejen.

   Når du siger det er reklame, så vil jeg godt pointere, at der i lige præcis dette tilfælde (og andre tilfælde, hvor jeg ikke vil skuffe folk), ikke bliver tagget en præcis lokation så folk netop IKKE bliver skuffede, hvis de selv tager dertil. Dertil har jeg aldrig været ude og anbefale folk, at tage et sted hen, som jeg ikke mener er værd at anbefale. Slutteligt italesætter jeg netop problemet med skrald i Vietnam for, at advare folk om, at de KAN møde samme syn jeg selv har mødt. Så, lad mig lige høre: Hvordan er det lige jeg laver reklame?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *