fbpx

Foodie Guide til Tjekkiet – Her SKAL du spise og drikke i Brno

 En kold januardag på torvet i Brno
En kold januardag på torvet i Brno

Dette indlæg indeholder reklame for Visit Tjekkiet – ophold modtaget i gave

Når jeg siger Tjekkiet, så tænker du Prag, ikke? Men Tjekkiet er meget mere end hovedstaden! Faktisk rummer landet alt fra spa og natur distrikter til mad og vindistrikter. Og fordi min tur til Prag en kulinarisk af slagsen, så skal vi beskæftige og med sidstnævnte. I denne foodie guide til Tjekkiet, vil jeg nemlig fokusere på Brno, der af Tjekkerne er kendt som stedet du tager til for at drikke og spise til du revner. Maden er i topklasse, og næsten alt Tjekkisk vin bliver produceret i og omkring Brno. Brno ligger omring 2 timer fra Prag i bil og 2,5 timer med toget – sidstnævnte kan varmt anbefales, da toget både er billigt, har en skøn udsigt hele vejen og bestiller du plads i kupéen får du både kaffe, vand og wifi gratis samt skøn kage til 3kr. What’s not to like?

Turen gennem Brno’s mange madoplevelser var guidede, men vil du opleve Brno på egen hånd kan du bestille dette hæfte, som er en non-profit gastro guide til alle Brno’s mange madsteder.  

Four Rooms
Four Rooms er en kaffebar/café om dagen og en cocktail bar om aftenen. Faktisk holder Four Rooms kun lukket i 2 timer i døgnet mellem 4-6 om morgenen, så det er lidt et “Alt-i-ét”-sted. Stedet er hyggeligt indrettet(læs: Instagram venligt), men det er ikke så meget indretningen, du skal besøge Four Rooms for. Bestil en Russian Coffee, hvilket er en cold coffee, med kaffelikør og bananskum på toppen. Du vil ikke fortryde det, for det er som dessert på steroider! Resten af menukortet er ret så politisk ukorrekt med, med retter opkaldt efter Trump Quotes og andre “uheldige” begivenheder.

 Kaffe & Cocktails på Skøg
Kaffe & Cocktails på Skøg
 Super Panda Circus
Super Panda Circus

Super Panda Circus
Som selvudnævnt cocktail ekspert, og høje forventninger som følge af at leve i København (en af de bedste cocktail byer i verden), så er det ret overraksende at skulle sige, jeg har haft en af mine bedste cocktail oplevelser i en lille by, som Brno! Super Panda  Circus, er som navnet lyder en lille smule “gak gak”, og fyldt med leg. Men Cocktailsne er altså ret seriøse. Seriøst gode! Baren er svær at finde, da facaden er meget anonym, hvilket er helt bevidst. Super Panda Cirkus vil nemlig helst ikke findes, og faktisk er grupper på over 4 personer ikke velkomne. Alligevel er der altid travlt, og du kan godt side og vente længe i garderoben på at komme ind. Men det gør ikke noget, for garderobepigen laver G&T’s mens du venter. I baren er bartenderne klædt ud som cirkusdirektører, og du bliver som det først spurgt om du vil lege en leg, der bestemmer din drink eller om du bare vil have cocktail efter eget ønske. Leg med (vi spillede, som bestemte min cocktail), eller sig de skal imponere dig med deres yndlings cocktail. Du vil ikke blive skuffet!

Atelier
Atelier har specialiseret sig i cocktails og tilpasset snacks. Menuen skifter hver anden uge, og da vi lagde vejen forbi, var der fokus på moderniseringen af gamle (drinks)opskrifter. Jeg fik den bedste Negroni, jeg har fået i hele mit liv – ellers ikke en drink jeg drikker, men den her var skøn!

Retro Consistorium
Retro Consistorium er en af Brno’s mange ‘fine dining’ muligheder, men på Retro Consistorium er vinkortet større end de fleste, og det er lige netop af den grund man skal tage forbi. Tjekkiet har nemlig succesfuld vinproduktion i området omkring Brno, men produktionen er ikke større end, at 80-90% af vinen bliver drukket af tjekkerne selv. Og det er en skam, for Tjekkisk vin er virkelig godt! Der bliver produceret mest hvidvin, men fælles er, at det er mildt og frugtigt og vigtigst af alt, er næsten alt produktion økologisk, uden tilsat sukker, sulfater og andre konserveringsmidler. Så, nyd et glas vin og en 3-retters menu til lige omkring 170kr. 

Skøg
Skøg er indrettet efter skandinaviske design principper. Selv tjenerne ser skandinaviske ud, men det du skal gå på Skøg for, er nu ikke designet eller hyggen. Det er den gode kaffe. Kaffen bliver dagligt kværnet i baglokalet så den altid er frisk. Har du lyst til en anderledes oplevelse, så bestil en Coffee tonic, hvilket er en cold brew med tonic vand! Sååå lækkert! 

  Retro Consistorium - fine dining til ingen penge
Retro Consistorium – fine dining til ingen penge

Lokál

Lokal er alt det vi danskere forsager når noget skal være ‘hipt’. Maden er brun med få til ingen spor af grønsager (vegetariske løsninger er dog muligt), og rummet er minimalistisk på den depressive, kommunistiske måde. Men det er faktisk lige præcis dét Lokál prøver at symbolisere, og det har den unge og hippe tjekkiske generation taget til sig med en sådan kraft at det nu er blevet det foretrukne sted for mange, at starte en god aften. For dem er det en form for nostalgi, men for en dansker kan det være muligheden for at opleve en smule østeuropæisk kultur og historie på egen krop. Maden er som sagt meget traditionel tjekkisk mad, og det er ligesom det traditionelle danske køkken, brunt og rig på kartofler, kød og kalorier. Øllen brygges ‘in house’, og kan fås i enten en mørk eller lys version. For en ikke-øl-drikker, så har de nogle lemonader man kan blande øllen op med, hvilket smager overraskende godt! Skal du gå ‘all-in’ på den tjekkiske oplevelse, så prøv deres friturestegte ost, schnitzel, og frankfurter supper sammen med et stort krus øl!

Priser: omkring 60-70kr. for et måltid mad, og 10kr. for en øl

Lokal findes flere steder i Prag samt i Brno
 

Foretrækker du at blive i Prag, så læs min guide til Prag her


ENGLISH: 
I hope you will enjoy Brno even more with this foodie guide! Brno is an amazing little town 2 hours outside of Prague (easy to get to by train) and has a booming food scene! So do yourself the favor to swing by if you are in Prague! This post is too long to translate but if you press the translate button in the top left corner you, will get the basics for where to eat and drink! If you have any questions in regards to Prague (or any other trip I’ve been on) please write a comment or an e-mail.!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *