fbpx

9 Ting du Helt Sikkert Ikke Vidste om Estland!

Dette indlæg indeholder reklame for Visit Estonia

Hvis jeg siger Estland, hvad siger du så? – Ikke super meget vel?
Det er nemlig et af de steder, som stadig er ret uopdaget og som de fleste nok tænker i samme sætning som Letland og Lithauen. Sådan havde jeg det ihvertfald selv, og det gjorde det bare endnu mere spændende at udforske. Det blev til en weekendtur den første uge i marts, hvor flybilletterne var tilpas billige til, at vi bare kunne sige “det var det”, hvis det viste sig at være en katastrofe. Men det var det altså ikke! – Det skulle da lige være, at Mark fik forstrukket en muskel i ryggen, så halvdelen af turen måtte bruges i sengen og ved en kirurgpraktor. Men det var ikke Estlands skyld. Blot hans begejstring for naturen, som overskyggede for hans  behov for at lytte til sin krop (han har nemlig dårlig ryg, og skal fx. helst ikke sidde for mange timer i en bil).

Anywho, vi vidste som sagt ikke meget om Estland før vi satte os på flyveren (læs: Ikke en skid), og det var nu engang ret sjovt at tage mod “ukendte egne”. Jeg har så – med hjælp fra Kristoffer, vores nye ester ven (det hedder de altså!) – fundet frem til nogle ret seje facts om Estland, som er blevet akkompagneret af mine yndlings billeder fra turen!

1. Det danske flag faldt ned i Estland (Sådan cirka)
Ifølge myten dumpede dannebrog pludselig ned fra himlen i 1219, da den daværende konge, Valdemar Sejr, var på korstog for at omvende de hedenske estere. Alt var død og pine, men da slaget faldt ned fra himlen, blev alt godt, og vi vandt! – Det er historien helt kort.

2. Estland har ikke haft det let 
Som om danskerne ikke havde gjort nok skade, så blev Estland også godt og grundigt kørt over af Tyskland både i middelalderen og under 2 Verdenskrig samt senere under den kolde krig. Det estimeres at 7,3% af befolkningen døde i koncentrationslejre (vi besøgte én af dem – det er aldrig rart). Og senere da Sovjetunionen erobrede Estland siges det, at yderligere 10% af befolkningen forsvandt i sovjetiske arbejdslejre.

3. Der er ulve og bjørne! 
Du skal lige huske at kigge dig over skulderen, hvis du er på vandretur i Estland. Der er nemlig et ret så rigt dyreliv. Bjørne, ulve og elge findes i hobetal!

4 Estland er grønt!
52% af Estland er dækket af skov, hvilket gør det til Europas grønneste land! Der bor heller ikke særligt mange mennekser (1,3 mio.), så du har rigeligt plads i Estland!


Det her var det vildeste dyr, vi så på vores tur til Estland!

5. Estland er førende indenfor digitalisering
Synes du det er sejt, at vi kan blive skilt online og klarer vores skattepapirer? Estland var det første land i verden til at stemme online, og det siges iøvrigt, at ALT offentligt, kan klares online i Estland. Så, vi har altså lige lidt vej endnu før vi bliver ligeså førende, som esterne

6. Europas Silicon Valley
I min tid i den danske startup verden, er der tit blevet snakket om Estland. Det er nemlig landet med flest startups per indbygger. De kan iøvrigt godt lide, at tage æren for Skype – men vi ved jo alle, at Skype blev startet af en dansker! At det så blev udviklet i Estland, er en anden sag… 

7. Estland er ret fladt
Forvent ikke bjerge i Estland. Det højeste punkt er 318 meter over havoverfladen, hvilket alligevel er ret højt for os danskere, der kan “prale” af vores højeste punkt, Møllehøj, som er 170,86 metter over havoverfladen.


Pakri, Harjumaa – En flot og frossen kysttrækning

8. Estland er populært blandt turister
Der er åbenbart mange krydstogt skibe, der lægger vejen forbi Tallinn! Faktisk kommer der flere turister (1,5 mio. årligt) end hele den estiske befolkning. Turisterne opholder sig som regel i Tallinn, men kommer du selv til Estland, kan jeg anbefale at køre til den populære ferieø, Vormsi.

9. Estland er let at komme til
Det tager kun 1,5 time at komme til Estland fra København med direkte fly. Det koster som regel lige omkring 1000kr. pr mand. Tallin, som er hovedstaden, er virkelig fin og det er generelt 25-30% billigere at bo, spise og drikke i Estland. Så, vil du opleve en anderledes storbyferie, kan Tallinn være et glimrende alternativ!

3 Comments

 1. marts 30, 2018 / 3:24 pm

  Jeg besøgte Tallinn for første gang i efteråret, og der blev jeg faktisk også overrasket over al den danske historie, der har udspillet sig her. Jeg vidste absolut intet om Estland før den tur, men det er simpelthen sådan et fint land, som jeg med glæde besøgte en anden gang (:

  • Simone
   april 2, 2018 / 5:09 pm

   Det er præcis sådan jeg har det! Estland er virkelig et fint lille land meget rigtig meget historie til trods for dets unge alder 🙂

 2. juli 3, 2019 / 11:35 pm

  Nu har Dronningen jo også lige været på besøg igen og bl.a indviet en Danske Dronnings Have ved siden af Den Danske Konges Have 🙂 . Der er overraskende mange forbindelser til Danmark og danskere i Estlands historie, jeg er medforfatter til dette kort, hvor vi viser punkter i Estland med dansk historie: http://www.e-kontoret.dk/Kortside.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *