fbpx

Kirgistan rejseguide del. 1 – Alt du skal vide om Kirgistan

Kirgistan rejseguideSå er jeg tilbage, fra hvad der må kaldes det hidtil største eventyr i mit liv. Det blev til intet mindre end 10 dage i Kirgistan, og det fortjener selvfølgelig en lille “rejseguide til Kirgistan”. Der er enormt meget at sige, så I får del 1 her med alt nødvendig info om Kirgistan og nogle af de erfaringer jeg selv gjorde mig. Del 2 kommer i næste uge, hvor jeg beskriver vores rute gennem landet. En rute, jeg selv synes er ret så god, hvis du er ligeså eventyrlysten som mig.
Kirgistan på 2 linjer
I var en del der spurgte på Instagram, hvor fanden Kirgistan lå. Så, her kommer lige en super hurtig gennemgang. Kirgistan ligger i central Asien, og er en del af det tidligere sovjet unionen. Kirgistans er dækket af 92% bjerge og dets naboer tæller Kazakstan (det land kender I sikkert fra filmen, Borat), Tajikistan, Uzbekistan og Kina. Det er et relativt ungt land, med en rig nomade kultur, som stille og roligt, er ved at vænne tilbage efter mange år med kommunisme.
Fly til Kirgistan
Du kan flyve til Kirgistan via fx. Moskva. Men vi fandt de billigeste flybilletter til byen, Almaty, i det sydlige Kazakstan, som ligger kort fra grænsen til Kirgistan. For tur-retur billetter gav vi cirka 3500kr. pr. mand, via AirBaltic, hvor vi både ud og hjem havde en mellemlanding i Riga.
Visum 
Både Kazakstan og Kirgistan har ret så afslappede visum regler. I Kazakstan får du simpelthen bare dit visum i lufthavnen, og har lov til at være i landet i 30 dage. I Kirgistan skal du forud for din rejse søge om visum her. Det er gratis og giver adgang til landet i 90 dage.
Kirgistan rejseguide
Sikkerhed
Før afrejse, var sikkerheden det jeg var mest bekymret for. Det var jo totalt ukendt land, og da der i nabolandet, Tajikistan, lige havde været et terror angreb på turister, var nervøsiteten ikke helt ubegrundet. Men jeg kan hånden på hjertet sige, at jeg ikke på ét tidspunkt følte mig utryg. Faktisk har jeg sjældent mødt så gæstfrit og rart folkefærd. Turismen er først ved, at komme til Kirgistan, så for dem er det nærmest lidt af en “ære”, at der sådan kommer en gæst til landet. Der er brådne kar alle vegne, og jeg skal ikke kunne sige, om du vil føle samme niveau af sikkerhed. Men vi oplevede som sagt intet negativt.
Sprog
I Kirgistan snakker de kirgisk og russisk. Du er heldig, hvis du møder en, der kan engelsk. Derfor kan det være en god idé, at hyre en guide, der er med under hele turen, hvilket jeg vil komme mere ind på nedenfor.
Planlægning
Vi brugte enormt meget tid på planlægningen af vores tur. En kombination af relativt få rejseguides og generel information online, gjorde det svært at finde hoved og hale i, hvad der kunne lade sig gøre på 10 dage. Dertil kom, at ingen af os kan russisk, så efter lidt snak frem og tilbage, blev vi enige om, at  booke en chauffør og guide, som var med os under hele turen. Vi bookede gennem sitet Indie Guide, der er en markedsplads for tour guides i central Asien. Vi lagde et opslag op inde på sitet med vores idéer til, hvad vi gerne ville have ud af vores tur, og indenfor 24 timer havde vi 15-20 henvendelser fra guides. Vi endte med at gå med et russisk tour selskab, og kom til at betale lige omk. 7000kr. pr. mand for 10 dage inklusiv ALT. De planlagde ruten for os, arrangerede guides og chauffører i både Kazakstan og Kirgistan (de vil ikke køre i andre lande, så du skifter på grænsen), og hjalp generelt med alt det praktiske. Jeg tror ikke vi kunne have klaret alt det på egen hånd, så det var virkelig godt givet ud. Eneste minus var vores guide i Kazakstan, som var super uoplagt og ikke særlig rar. Så, nederst I indlægget har jeg vedhæftet direkte kontakt oplysninger til vores Kirgiske guide og chauffør. De er også på Indie guide, og kan hjælpe med alt det praktiske lige meget, hvordan du skruer din tur i Central Asien sammen – her får du bare gode og rare mennesker, hvilket er vigtigt når du er sammen næsten 24/7.
Kirgistan rejseguide
Transport
Kirgistan kan “gøres” på mange måder, men alt efter temperament og tid, kan du finde det middel der passer bedst til dig. Husk på, at alle vejkort og skilte står på Russisk, og vejene generelt er meget dårlige. Dertil har de ikke et fungerende bug og togsystem. Så, skal du rejse over større afstande, vil jeg bestemt anbefale at gøre som os, og leje en bil med privat chauffør og guide. Undervejs så vi dog både folk cykle, ride og benytte sig af offentlig transport (små hvide minibusser med alt for mange mennesker i). En enkelt  tysk familie kørte også rundt i egen bil.
Mad
Lad mig sige det sådan: Du skal ikke tage til Kirgistan pga. maden. Det er nemlig ikke just en kulinarisk oplevelse. Især ikke, hvis du er vegetar. Faktisk er det nærmest uhørt ikke, at spise kød i især de mindre byer. Det kirgiske folk spiser alt slags kød, fra alle dele af dyret. Kødet bliver som regel spist med nudler, ris eller i supper. Vores vestlige tunger, var ikke helt nede med en god del af maden, men af de mere behagelige retter, kan jeg nævne Lagman (en nudel ret) og Manty (Dumplings). Derudover nød vi godt af frisktbagt brød, marmelader og ris retter, som jeg ikke lige fik navnet på. Vores guide havde vi håbet på mere eventyrlyst ind i det kulinariske køkken fra vores side, men der blev han slemt skuffet. 
NOTE: Jeg gik pænt udenom kød på hele turen, og holdt mig istedet til ris og grøntsager. Rule nr. 1, som vegetar i “sjove lande”, er åbenbart ikke at spise rå grøntsager – det lærte jeg på den hårde måde med 4 dages intens mad forgiftning. Nu er rådet hermed givet videre: SPIS IKKE RÅ GRØNTSAGER I  KIRGISTAN.
Kirgistan rejseguide
 Omkostninger 
 Kirgistan er vanvittig billig. Billigere end Vietnam og alle andre lande, jeg har været i. Her er et par pris eksempler:
1 måltid mad – 8-10kr.
1 l. god vodka 21kr.
1 overnatning på hostel inkl. morgenmad ca. 35kr.
1 l. Benzin 4 kr.
1 tur på hospitalet (inkl. afhentning i ambulance, medicin, konsultation) 105kr.
1 is 3kr.
Bedste tider på året, at besøge Kirgistan
Kirgistan har 4 årstider, ligesom os, men fordi landet er fyldt med bjerge og er omkranset af land, er temperaturene mere ekstreme. Dvs. det godt kan blive RIGTIG koldt eller RIGTIG varmt alt efter hvornår på året, du kommer. Turist sæsonen er som regel fra maj til september, og i den tid, kan du også forvente meget forskelligt landskab. I foråret er det enormt grønt og frodigt, hvorimod det i september, er mere orange og tørt. I juli måned havde der været sne og regn, og da vi var der, var det tørt og skyfrit hver dag.  Om natten var det nær fryse punktet, og om dagen var det nogle gange plus 30 grader. Så, mit bedste råd er, at pakke til alt slags vejr når du skal til Kirgistan.
Så, kom vi vidst også rundt om det meste, som du skal vide om Kirgistan forud for din rejse. Skulle du have det mindste spørgsmål, så tøv ikke med at skrive. Husk også, at kigge ind på bloggen i løbet af næste uge, hvor jeg kommer med del. 2 af min rejse guide til Kirgistan.
Kirgistan rejseguide

Numre til vores chauffør og guide i Kirgistan:

Guide:
Ulubek Kemelov
+996705565661 (Whatsapp)

Chauffør (verdens rareste chauffør fyi):
Almaz Ryskulov
+996556611888 (Whatsapp)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *